Kamu spotunda belirttiği gibi 6.aydan sonra bebeklerin ek besine ihtiyaçları vardır. Ek besin ektir. Temel besin anne sütüne devam edilmelidir. Oğlumuz da altıncı ayını doldurdu ve ek besin zamanı geldi. Artık anne sütüyle birlikte Dünya'nın diğer lezzetlerini tatmak gerekir.
Oğluşum 6 aylık
Bebeğimize ilk 4 ay su dahil anne sütünden başka birşey vermedik. Gerçi arada karpuz yalatıyorduk ama bunu da doktorumuz kesinlikle yasaklayınca bıraktık. Sonra 6. aya kadar süt ve su verdik. 6. ayda artık ek birşeyler vermemiz gerekiyordu. Biz de 6. ay için bir geçiş partisi düzenledik. Bu partiye de yarı yıl partisi dedik.
Eşimin ailesinin yanındaydık ve halamızı da davet ederek kalabalığı bu kutsal amaç için topladık. Bebeğim için çok şirin bir de pasta yaptırdık. Uğur böceği şeklindeki bu yaş pasta tam istediğim gibiydi. Bebeğimizi güzelce giyindirip odayı da balonlarla süsledik. Sonra mumu söndürüp, bebeğime taze taze hazırladığım muz ve şeftali pürelerini herkesin eşliğinde ve video çekimi ile yedirdim. Başta ağzını ekşitti ama 5-6 kaşık da yedi. Daha sonrasında da yine meyve püreleri ile devam ettik. İlk etapta cam rende ile püre haline getirdiğim elmadan daha çok verdim. Oğluşum da çok sevdi. Daha sonra elbette çeşit olsun diye marketten karışık mamalarından aldık.
Çeşitli meyve karışımları pürelerini afiyetle yedi. Aslında bakarsanız marka çok önemli değil. Çünkü bir şeyin bozulması ve ekşimesi gerekiyor ki ben her markayı denedim ve hepsi de bozuluyor. Üzerlerinde de tarım bakanlığının organiklik sertifikası var. Bu nedenlerle gönlüm rahat olarak kimi zaman taze kimi zaman da kavanozdan meyve püreleri ile besledim bebeğimi.
Oğluşum ayına göre boy ve kilo olarak ileride bir bebek, bu nedenle fazla birşey de yedirmek istemiyorum ama gece beni biraz rahat bırakması adına sabah meyve püresi, ikindide yoğurttan başka birşeyler de vermem gerekti. Ben de bisküvili, pirinçli ve 7 tahıllı mamalardan aldım. Artık hangisini severse dedim. Aslına bakarsanız hiçbirini sevmedi. Ama sevdiği birşey vardı yoğurt :) Ben de kaşığın arkasına doyurucu ne varsa ucuna da yoğurt koyarak ya da tamamen yoğurtla karıştırarak vermeye başladım. Böylece artık itiraz etmeden yemeğe başladı. Özellikle tahıllı mama ile yoğurt biraz da ekmek parçaları iyi gidiyor.
Ne var ki oğlum asla yeterli diyebileceğim kadar yemedi, en fazla 3 yemek kaşığı kadar birşeylerden yiyor. Sadece yoğurt olursa bir tas ve daha fazlasını yemeğe itiraz etmiyor. Bir bebek yemek istemiyorsa ağzını öyle bir kapatıyor ki asla açamıyorsunuz. Zaten fazla da zorlamaya gerek yok diye düşünüyorum. İstediği zaman yiyor ise sorun yoktur. 8. aya kadar da böyle devam ettikten sonra doktorumuz artık tavuk ve kıyma verebilirsin dedi. Ben de arada sırada evde pişirdiklerimizden bebeğime de vermeye başladık. Onun kendi avuç içi kadar kıymayı (kırmızı ya da beyaz et farketmez) bebek ekmeği ile ve yoğurt ile karıştırıp veriyorum. Yoğurtsuz da bu karışımı yiyebiliyor ama yoğurtla daha bir zevkle yiyor.
Kahvaltılara gelince bir yumurta sarısını, bebek ekmeği, süzme peynir, beyaz peynir, pekmez ve minicik bir tereyağı ile püre haline getiriyorum ve bazen anne sütü ile yumuşatıyorum. Bazen da minik bir bardak adaçayı ya da meyve suyu bebeğime yediriyorum. Ne kadar yerse o kadar zorlamadan yediriyorum. Bu bulamaçtan çok parça parça yemeği daha çok seviyor ama bu benim için daha kolaylık.
Bu aralar ise arada bir bebe bisküvisini yoğurtla ezip veriyorum. Bunu da zevkle yiyor ama daha fazla kilo alır diye korktuğumdan en son tercih halince veriyorum.
Son iki haftadır sebze pürelerinden de vermeye başladık ama yine yoğurtla. Yoğurt gibi çocuk ne yapalım :) |
|
Temel besin anne sütü
Zaman geçtikçe büyüyen bebeğimiz için çok şükür herşey yolundaydı. Bu güne kadar sadece anne sütüyle beslemiş olduğumuz bebeğimizi artık ek besinle tanıştırma zamanı gelmiştir.
6.ay öncesinde yaz mevsimi nedeniyle kavun, karpuz, kiraz yalamalarını saymazsak oğlumuzun katı mama ile ilk tanışması yarım yaş gününde gerçekleşti. Annesinin organize ettiği bilumum akrabanın katıldığı yarım yaş gününde, hanımın hazırladığı meyve püreleri ile katı mama ile tanışma gerçekleşti.
Oğlumuz doğduğundan beri anne sütü ile devam ediyordu. Arada ek olarak sadece su veriyorduk. Bugüne kadar anne sütü yetti ve çok şükür bebeğimize de iyi gelmişti. 6.ayda katı mamaya geçmeden aklıma takılan soruyu doktorumuza sordum. Anne sütü yeterken neden katı mamaya geçiyoruz?
Cevap olarak bebeklerin katı mama ile tanışması gerektiğini söyledi. Böylece sindirim sistemi gelişmeye başlıyormuş. Temel besin anne sütü olarak devam edecek, ek olarak katı besinlerle oğlumuzun sistemlerini hazırlayacakmışız. Katı mamaların geç başlatılması ilerleyen yaşlarda sindirim sistemi sorunlarına neden oluyormuş.
Yarım yaş gününde meyve püresiyle başlayan katı mama günleri ilerleyen günlerde hazır meyve, sebze pürelerine, hazır mamalara ve evde hazırlanan uydurma yiyeceklerle devam etti.
Devam sütü niteliğindeki mamalardan henüz performans alabilmiş değiliz. Daha çok Milupa, Hero Baby, Bebelac türevi meyve -sebze pürelerini seviyor. Ek olarak yoğurt ve meyvenin kendisine hayır demiyor. Kimileri hazır mama ve ürünleri kötüleseler de ben market rafına gelmiş, üzerinde koruma ve sertifika ifadelerinin olduğu hazır ürünlerin kötü olduğuna pek inanmıyorum. Sonuçta bizim zamanımızda da anne sütü yerine bebek mamaları öneriliyordu. Şimdi anne sütünün önemi anlaşıldı da mamalar ikinci plana kaydı. Her dönem kötülenecek birşey buluyorlar.
İlk katı besin sonrasında yaşadığı tuvalet problemi dışında (iki gün tuvalete çıkamadı terör estirdi) katı mama sürecinde sıkıntı yaşadığımız söylenemez. Doktorun ve kamu spotlarının belirttiği gibi temel besin hala anne sütü. Hatta o kadar ki annemiz bazen özellikle geceleri iflas edebiliyor. Sevdiği mamayı ağzı açık havada kapan oğluma sevmediği bir şeyi yedirmek oldukça güç. Onu da annesi yoğurt ile aşmaya çalışıyor. Ben yemek seçen bir insan değilim ve bunun faydasını her daim yaşamışımdır. Oğlum da böyle olsun diye mamaları her çeşidinden alıyoruz. Muz, şeftali, kayısı, pirinç, karışık sebze-meyve, sütlaç, ananas ... hepsini denesin hatta yesin diye her birinden birer tane alıyoruz. Tabi ki en favori ve kurtarıcımız kayısılı karışımlar :) bir de arada kuru kuru eline verdiğimiz Cici Bebe bisküvileri.
Bu aralar biz yemek yerken masaya gelmek istiyor. Masadayken kendi yediklerimizden kaşık ucuyla oğluma da veriyorum. Geçen makarna ile türlünün suyundan götürdü. Sürekli bulamaç şeklinde yemekler yerine arada parçalı şeylerin verilmesi taraftarıyım.
Babaların merak edebileceğini düşünerek bir de ufaktan maliyet olaylarına girmek isterim. Bebek mamaları çoğunlukla 1-1,5 lira arasında değişiyor. Ben en düşük market kampanyasında 0,85 liraya kadar bulmuştum. Bunun yanında Milupa'nın ürünleri diğerlerine göre daha pahalı diyebilirim. Bir farkı var mı diye soracak olursanız oğlum hepsini de yiyor ona sormak lazım :) Diğer toz ürünler Aptamil, Bebelac, Hero baby tarzı kutuların fiyatlarını hanım daha iyi biliyor. Genelde ben olmadığım zaman aldığı için pek haberdar değilim. Çok da korkulacak bir fiyat olmadığı için pek takılmayın derim. Maksat sağlıklı birşeyler yesin damak tadı gelişsin. Evde yaptıklarınızdan da vermeyi unutmayın hazır hazır bir yere kadar...
|