Hamilelik süresince, bebek için hazırlıklara devam ederken aldığımız mobilya ve eşyalarla küçük odamızın artık bebek odasına dönüşme zamanı gelmiştir. Ufak tefek değişikliklerle evimizin küçük odasını nasıl bebek odasına dönüştürdüğümüze gelin birlikte bakalım.
Dalga konusu oldu ama yine de bebeğimin odası
Evlenmeden önce nasıl bir ev sorusunun cevabında saklıdır, bebek odası, 2+1, 3+1 vs. Biz de öyle düşündük ve bir odamızı biraz daha boş bırakarak önce sadece misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz bir oda olarak planladık. Dekorasyonunda kız ve erkek renklerini bir arada kullandım. Turuncu , mavi ve mor rengarenk bir oda oldu. Böylece ne atsan içerisine uyun sağlamak zorunda kaldı. Düşününce çok garip duruyor ama gerçekte birbirleriyle uyumlu oldular. Diyebilirsiniz ki bu renkler nereden geldi aklına. Aslona bakarsanız odaya kanepe bakarken kendiliğinden oldu. Kanepeyi oturma ve sırt kısmı turuncu içerisinde mor olarak tasarlamışlar ve iki kocaman mavi sırt yastığı koymuşlar. Ben de bundan ilham aldım ve mor shaggy halı ve turuncu- mor tüller ve mavi perdelerle kombinasyonu tamamladım. Daha sonra beyaz mobilyalar ve turuncu-mavi süslemeler ile renk uyumu tamamlandı. Bu arada avizemiz de mavi, mor ve beyaz 3 toptan oluşuyor. Nevresim takımları zaten bebekler için rengarenk kullandık. Duvarları da benzer kabartma süslerle süsledim. Böylece çok şirin bir oda meydana geldi. Bebeğimiz 6 aylıkken odası tamamdı ve artık gelip ona uyuması kalmıştı.
Ben bebeği hep kendi odasında uyuturum diye düşünmüştüm ama maalesef kendi tembelliğimden ötürü önce beşik bizim yatak odamıza taşındı ve şu an 9 aylık bebeğimiz hala bizimle uyuyor. Başlangıçla son arasında tek bir fark var. Önce beşiğinde yatan bebeğimiz artık eşimle benim aramızda uyuyor. Beşiğe de ihtiyaç yok yani :) Şaka bir yana keşke gece uyandığımızda kalkıp bebeğimi yatağına yatırabilsem, keşke yatağında ve odasında olsa. Bu nedenle bu (kendimden) beklentimi gerçekleştiremedim.
Aslına bakarsanız çok olmayacak birşey değil bir bebeğin odasında uyuması ama ciddi performans gerekiyor. Bu da maalesef bende yok.
Bebeğin odası
2+1 küçük bir evimiz var. Yatak odamızın dışındaki küçük oda bebek odasına ayrılmış vaziyette. Kadınların bu bebek odası kavramını hala anlamış değilim. Küçücük bebek ilk 1-2 sene içinde çevresindekilerden zaten habersiz, bir de ilk zamanlardaki anne ihtiyacı göz önüne alındığında yatak odasında bizimle yatacağı aşikar. Fakat yine de bebek odasının hazırlanması gerekiyor. Beşiği, dolabı bilimum eşyaları o odaya yerleştirilmeli ve bir güzel de süslenmeli.
Çok şükür hanımla ortak bir noktada buluştuk. Eve gelen misafirlerin küçük odayı kullanabileceğini düşündüğümüzden tam anlamıyla bebek odasına dönüştürmedik. Bebeğin ilk zamanlardan anne babaya yakın olmasının psikolojik gelişimde olumlu olduğunu duymuştum. Ayrıca gece işlemleri (emzirme, uyutma...) düşünüldüğünde bebeğin ebeveyne yakın olması bir avantaj. Bu sebeple beşiği yatak odasına taşıma ısrarıma direnen eşim, doğumdan sonra bu direnci bir anda bıraksa da ilk etapta beşik küçük odada kalmaya devam etti.
Daha öncesinde hazılıklardan bahsederken beşik, dolap gibi en önemli iki parçayı IKEA'dan aldığımızı söylemiştik. Aldığımız bu eşyalar her iki cinse de uygun olup beyaz renkte idi. Tabi biraz da süsü eksikti diyebilirim. Eşyaların üzerine piyasada çok çeşitli şekillerde bulabileceğiniz çıkartma resimlerden yapıştırdık. Sonrasında dolap tutamaçlarını yine süslü olanlarla değiştirdik. Hanımı bu noktada tebrik etmek isterim. Nice bebek dolaplarından daha güzel durdu.
Odamız misafirleri ağırladığı kadar, evin yükünü kaldıran geniş bir dolap ve çekyata sahip.
Bu iki parçayı dışarı atamadık. Malum çekyata da bir etki yapamadık. Ama dolabımıza süslerimizden yapıştırdık. Bir de odanın elektrik anahtarı ve prizini çocuk odaları için tasarlanmış anahtar ve prizle değiştirdik. Sonuç olarak süsleme sürecinden eşimin zevk aldığı dışarıdan bakıldığında bebeğin odası (bebek odası değil) olduğu anlaşılan odamız oldu.
Bu iki parçayı dışarı atamadık. Malum çekyata da bir etki yapamadık. Ama dolabımıza süslerimizden yapıştırdık. Bir de odanın elektrik anahtarı ve prizini çocuk odaları için tasarlanmış anahtar ve prizle değiştirdik. Sonuç olarak süsleme sürecinden eşimin zevk aldığı dışarıdan bakıldığında bebeğin odası (bebek odası değil) olduğu anlaşılan odamız oldu.
Oğlum 9 ayı geçti ve hala beşiği bizim odada. Hatta yatağımızın yanına geldi. Hatta kullanmıyor :) diyebilirim.